sus

Dotari

H πρώτη επίσκεψη

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο;
Η πρώτη επαφή του γονέα και του παιδιού με τον παιδοδοντίατρο θα ήταν καλό να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους.

Τα παιδιά αλλάζουν τα πρώτα τους δόντια. Γιατί πρέπει να επισκεφθούν τον παιδοδοντίατρο τόσο νωρίς;
Η φροντίδα των νεογιλών (πρώτων) δοντιών είναι μεγάλης σημασίας, γιατί εκτός του ότι εξασφαλίζουν τη σωστή μάσηση της τροφής, την ομιλία, την ανάπτυξη των γνάθων και τη γενική υγεία των παιδιών, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Όταν τα νεογιλά δόντια είναι χαλασμένα, τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμέσως. Συνεπώς η άποψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα γιατί θα ‘‘πέσουν’’ είναι εντελώς λανθασμένη.

Γιατί στον παιδοδοντίατρο;
Ο παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος, ο οποίος αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οδοντιατρική έχει μετεκπαιδευθεί για 3 χρόνια σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην παιδοδοντιατρική. Ο παιδοδοντίατρος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθειες, επιληψία), όπως αντίστοιχα ο παιδίατρος αντιμετωπίζει τις ιατρικές ανάγκες των μικρών ασθενών.

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο;
Σε αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού και θα ενημερώσει τους γονείς για θέματα σχετικά με:
• τη διάπλαση και ανατολή των δοντιών
• τη δημιουργία αλλά και πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
• τη σωστή χρήση του μπιμπερό και επιλογή πιπίλας
• τις στοματικές συνήθειες, όπως θηλασμός του δακτύλου, πιπίλας και οδηγίες διακοπής αυτών
• τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

Πώς γίνεται η εξέταση σε τόσο μικρά παιδιά;
Η πρώτη εξέταση γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία της εξέτασης, η οποία είναι σύντομη αλλά ουσιαστική. Ο παιδοδοντίατρος έχει την κατάρτιση και τις δεξιότητες που θα συντελέσουν στο να αποτελέσει η πρώτη επίσκεψη μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί, η οποία θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;
Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη του επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει μια αναφορά με ενθουσιασμό ότι ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια και θα δει αν είναι καθαρά. Μην αναφέρετε τις φράσεις ‘‘Μη φοβάσαι’’ ή ‘‘Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει’’ γιατί μόνο ανησυχία προκαλείτε. Θα βοηθούσε πολύ αν του διαβάζατε μια ιστορία ή ένα παραμύθι σχετικά με τον οδοντίατρο, όπως ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Α.Ράσελμαν, η Δόνα Τερηδόνα του Ε.Τριβιζά ή ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος της Ζαραμπούκα. Επίσης καλό είναι να κλείσετε το ραντεβού σας κάποια ώρα που το παιδί είναι ξεκούραστο.

Μπορώ να μείνω μαζί με το παιδί μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης;
Οι γονείς των μικρών ασθενών είναι ευπρόσδεκτοι στον κλινικό χώρο, καθώς τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες καταστάσεις, όταν είναι μαζί τους κάποιο οικείο πρόσωπο. Ωστόσο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις ίσως σας ζητηθεί να περιμένετε στην αίθουσα αναμονής, αφού έχετε πρώτα ενημερωθεί γι΄αυτό. Επίσης είναι χρήσιμο να παραμένετε παθητικοί παρατηρητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όπου δημιουργείται η σχέση ανάμεσα στον παιδοδοντίατρο και το παιδί.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο;
Η Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής συνιστούν ο οδοντιατρικός έλεγχος να γίνεται 2 φορές τον χρόνο, δηλαδή κάθε εξάμηνο. Ωστόσο ο οδοντίατρος ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού μπορεί να προσδιορίσει τη συχνότητα του προληπτικού ελέγχου.

Τι ηλικίας παιδιά δέχεστε στο ιατρείο σας;
Στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε την οδοντιατρική περίθαλψη όλων των παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι και το τέλος της εφηβείας (18 ετών), καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ανεξαρτήτως ηλικίας.



Copyright 2012-2022 © Ζαμπέλη Ροδούλα Web Design and Development Alfastar